Uncategorized

Decorating with balls: Tosi helppo havupallo

Havupallo on varmasti monelle tuttu joulun ajan ulkokoriste, joka aika usein tulee ostettua vaikkapa joulumarkkinoilta. Tänä vuonna päätin viimein kokeilla pallon valmistusta omin päin.

Joskus vuosia sitten äitipuoleni innostui tekemään havupalloja ja teki minullekin omani. Se koristi kauniina parveketta koko joulun ajan ja muistaakseni aika pitkälle kevät-talveen saakka. Tuolloin ihastelin palloa ja tuumin, että tuon tekeminen se varmasti on hankalaa.

Monena vuonna olen sen jälkeen katsellut havupalloja joulumarkkinoilla, mutta aina pallo on jäänyt kotiuttamatta. Ne ovat olleet aika paljon pienempiä kuin se mikä kerran koristi parvekettani ja se punainen muovinauha on tuijottanut liian monesta pallosta kovin vihamielisen näköisenä. En nimittäin tykkää siitä.

Tänä vuonna avautui mahdollisuus tehdä havutöitä, sillä meille toimitettiin kuusenoksia vallan kotiovelle saakka. Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen. Koska en ikinä ollut tehnyt havupalloa, piti googletella muutamaa ohjetta, jotta saisin edes jonkinlaisen kuvan siitä mitä tarvikkeita saattaisin tarvita. Selvisi mm. että havupallo aika usein tehdään oasis-palloon, eikä suinkaan kanaverkkorunkoon ja joissakin tapauksissa käytetään jopa liimaa. 

Hyviä ohjeita tarjoaa mm.:

Suvikumpu

Kotivinkki

Ruusu ja rautalanka

Ohjeissa oli hiukan erilaisia toteutustapoja ja jokainen kannattaa lukaista läpi mikäli pallojen tekeminen on täysin vierasta puuhaa. Koska itselläni ei ollut esimerkiksi kanaverkkoa, jään jännityksellä odottamaan mahtaako pallo tosiaan romahtaa, kuten eräässä ohjeessa varoiteltiin.

Tarvikkeet: havuja, liimaa, oasispallo, koristenauhaa, ripustusnauha

Näin havupallo tehtiin:

Paina vaikkapa saksien kärjellä ura pallon ympäri. Näin saat ripustusnauhan pysymään jämptisti paikallaan.

Ripusta pallo roikkumaan. Näin oksien tökkiminen paikolleen on helpompaa. Itse aloitin pitämällä palloa kädessä, mutta huomasin aika äkkiä ettei se onnistu kun oksia alkaa tulla palloon hiukan enemmän.

Aloita pallo haluamastasi kohdasta. Ammattilainen näyttää neuvovan aloittamaan alhaalta, itse aloitin ylhäältä. Pointti lienee se, että oksia lisätään tasaisesti. Oksien päät kannattaa leikata mahdollisimman teräviksi. Laitoin aluksi oksien päihin liimaa, mutta sitten huomasin oksan tarrautuvan palloon melko napakasti ja tiiviistä pallosta oli aika hankala saada oksia irti, joten luovuin liimasta (joka ei muutenkaan tuntunut hirveästi tässä auttavan) ja käytin sitä lopuksi ainoastaan pallon alapuolelle tuleviin oksiin.

HUOM! Ilmeisesti yksi vaihtoehto pallon kestävyyden parantamiseksi olisi jättää palloon muovit paikalleen, koska silloin se ei murene niin helposti. Itse otin tässä riskin ja irrotin muovin ennen toimeen ryhtymistä. Toinen vaihtoehto pallon lujittamiselle on kanaverkko, mutta esimerkiksi floristiliike ei sitä ohjeessaan käyttänyt.

Mikäli pallo näyttää ihan karmealta tuherolta, voit halutessasi trimmata sen tasaisemmaksi. Trimmaa kuitenkin maltilla, sillä liian ronski leikkausjälki näkyy aika selvästi (itse syyllistyin tähän parissa kohtaa)

Lopuksi voit tehdä koristenauhasta palloon rusetin. Itselläni oli käytössä nauha jossa kulki molemmissa reunoissa ohut rautalanka. Tällä nauhalla oli helppo tehdä ilmava ja muotonsa pitävä rusetti. Kiinnitä rusetti oksantynkään ja tuikkaa pallon yläosaan. 

Laita palloon halutessasi valot ja istu ihastelemaan 🙂

Mie olen tähän ensimmäiseen tuotokseeni ihan tyytyväinen. Mutta ensi kerralla pitää varmaan kokeilla vaikka jättää se pallon muovi paikoilleen.

Onko teillä tehty havupalloja?

Ensi kertaan,

Toodles!

ps. Jos juttu miellytti niin painathan tuota pientä tähteä tekstin alla. Ja jos siulla on neuvoja pallojen tekemiseen, niin heitähän kommentilla 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *