Diy

Joulupuu on rakennettu…munakennosta!

Näin joulun aikaan tuntuu askartelukärpänen puraisevan oikein toden teolla ja insipiraatiota näyttää puskevan ovista ja ikkunoista. Tällä kertaa inspiraatio tuli avonaisen munakennon muodossa.

“Hei, vieläkö sie säästät näitä kennoja?”, kysyi Mr. Herraseuralainen paistellessaan munakokkelia. Vastasin jotain myöntävää ja mietin samalla että pitäisi lähteä ostamaan styrokskartioita joulukuusiin, kun sitten satuin vilkaisemaan sitä avoinna olevaa munakennoa miehen kädessä. 

Hittovie, se kennon keskiosa näytti ihan kuusen latvalta.

Päässä alkoi muodostua idea sellaisesta kiharaoksaisesta kuusesta, johon voisi sitten liimailla koristeita. Ehkä sillä olisi sellainen hiukan epärealistisen kapea ja pitkä varsinkin. Siitä tulisi sellainen koipeliinikuusi. Hajuakaan ei ollut mahtaisiko idea toimia käytännössä, mutta pakko oli ryhtyä tuumasta toimeen. 

Kaappasin kaapista muutaman munakennon ja latasin askartelutarvikkeet pöydälle. Hetki miettimistä. Pään raaputtelua. Leikkelyä, liimailua, kääntelyä ja vääntelyä. Mr. Herraseuralainen vilkaisi puuhiani kerran ja suusta pääsi “OHO!”. Kommentoi myös että kuusen osat näyttivät vähän banaaninkuorilta.

Jonkin ajan kuluttua keittiön pöydällä kasvoi pari kuusipuuta:

Kuinka ne sitten tehtiin. No mie kerron.

Kuusipuut munakennosta:

Tarvikkeet:

Munakennoja (Näihin kahteen meni neljä pientä kennoa)

Liimaa

Sakset

Grillitikkuja (Tai mitä siulla sattuu olemaan)

Maalia (Miulla oli valkoista, vihreää ja ruskeaa akryylimaalia)

Kulkusia (Napit, tarrat, helmet tai mikä vaan koriste käy)

Oasis-sientä (Ei pakollinen)

Joku purkki (Ei pakollinen)

Helmiä tai herneitä (tai mitä vaan lumeksi kelpaavaa. Ei pakollinen)

Huom! Kaikki tarvikkeet eivät ole välttämättömiä, sillä kuusta ei tarvitse “istuttaa” mihinkään purkkiin. Senhän voi vaikka tuikata kukka-asetelman sekaan tai joulutähden juurelle.

 

Ohje:

1. Leikkaa munakennoista kennon sisällä olevat “tötteröt” irti:

Töttöröö!

2. Leikkaa tötteröiden sivut auki noin 2/3 reunan osuudelta. Pyöristä alareunat, jotta saat aikaan kuusen oksan. Tässä voi leikata suoran reunan kuten minä, tai leikellä mieleisiä kuvioita:

3. Käännä oksan alareunaa hiukan kippuralle. Voit käyttää apuna vaikka grillitikkua. Tee kippurasta aika tiukka, sillä käännös oikenee hiukan kun kenno muuttuu maalin takia kosteammaksi:

Kippurakäppyrä

4. Liimaa neljä tötteröä päällekäin siten, että ne menevät ikäänkuin limittäin. Alemman tötterön sivujen “kulmat” ovat aina ylemmän tötterön suoraa sivua vasten. Näin tötteröt eivät valahda yhteen kasaan. Vaikka kasa onkin napakka näin, laita väliin aina liimaa. Laita myös vaikkapa sanomalehteä tulpaksi ylimmän tötterön päähän, sillä yleensä näissä tötteröissä on reikä päässä ja grillitikku humpsahtaa siitä läpi ellet “tulppaa” reikää:

 5. Maalaa kuusi haluamallasi värillä. Aseta grillitikun nokkaan (laita tikkuun hiukan liimaa). Tikku menee kolmen alimmaisen tötterön läpi, joten ennen tikun mahdollista lyhentämistä, mittaa kuuselle sopiva pituus ja ota huomioon että osa varresta katoaa kuusen sisään. Maalaa myös tikku:

Valkoinen kuusi koristeita odottamassa

6. Valitse koristeet ja liimaa ne pakoilleen. Itselläni oli kulkusia eräästä toisesta projektista, joten päädyin käyttämään niitä vaikka ensin visioinkin oksille nappeja. Koristeet liimasin tuollaisella pikaliimalla:

7. Valmis! Ainakin melkein:

Oi kuusipuu!

Kuuset ovat valmiita käyttöön tällaisenaankin. Itse jatkoin vielä hiukan istuttamalla ne omiin ruukkuihinsa ja värkkäsin molempien juurelle lunta:

No ok, herneiden käyttö lumena ei ehkä onnistunut ihan kauhean hyvin, mutta onneksi sen voi vaihtaa. Anyway, pointti oli kuitenkin se, että lunta voi luoda melkein mistä vaan 😉

Mitäs tykkäätte? 

Nyt pitäisi oikeastaan paneutua sukkien neulomiseen, koska tj jouluun pienenee koko ajan…

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. Jos inspiroiduit ja tykkäsit lukemastasi, niin painahan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *