Diy

Kissamaista menoa: Hullun kissamuijan pipo ja putkihuivi

Talven pakkasten viimein saavuttua (ainakin tämän jutun kirjoituksen ajaksi), tekee mieli neuloa lämpimiä asusteita ulkoiluun. Hullun kissamuijan asustesetti yhdistelee Pinterestistä imettyä kissamaista inspiraatiota ja ylihelppoa Broken seed stitch-kuviota. Simppelit asusteet ovat helppo harjoitustyö myös kirjoneuletta opettelevalle.

Me-ow. 

Talvi saapui viimein kunnolla ja sään viiletessä huomasin, etten omista ainoatakaan lenkkeilykäyttöön sopivaa huivia tahi pipoa. Kaivelin hetken aloitettujen kerien laatikkoani ja materiaaleiksi valikoitui yksinäinen valkoinen kerä Novitan Seiskaveikkaa sekä kaksi joululahjoista jäänyttä epämääräistä nöttöä saman valmistajan Pohjola-lankaa. 

Siitä se ajatus sitten lähti. Siitä, ja sohvalla kuorsaavasta (kyllä vain, kuorsaavasta) kissasta.

Ensin valmistui putkihuivi. Koska lankaa jäi edelleen yli reippaanlaisesti, päätin samoilla vauhdeilla luoda silmukat myös pipoa varten. Kaksi peräkanaa neulottua kirjoneuletta olivatkin oikein hyvää harjoitusta ja samalla tuli pähkäiltyä mm. lankadominanssia useamman tunnin ajan. Se, olenko ihan perillä siitä vieläkään, on mysteeri. Mutta neulejälkeen aloin tämän setin jälkeen olla tyytyväinen 🙂

Koska näiden esittely ja ohjeen pimittäminen olisi tympeää, jaan teille ohjenuorat tämän setin neulomiseen. Muistattehan kuitenkin, että meikäläinen ei ole (edelleenkään) kummoinen ohjeen kirjoittaja, joten kyseessä on todellakin vain suuntaa-antava ohjeistus. Setin kissakuvio ei ole minun suunnittelemani, vaan olen sen Pinterestistä löytänyt.

Koko settiin kuluu yhteensä noin 3/4 kerää Seiskaveikkaa ja suunnilleen saman verran Pohjolaa. Tarkkaa grammamäärää minulla ei ole tiedossa.

Hullun kissamuijan putkihuivi:

Tarvikkeet:

Novita 7 Veljestä, Valkoinen (pohjaväri)

Novita Pohjola, Luosto (kuvioväri)

3,0mm pyöröpuikot, 40cm

Neula päättelyä varten

Ohje:

Luo 126 silmukkaa valkoisella langalla. Valkoinen on työssä pohjavärinä.

Neulo 5 kerroksen verran sileää pohjavärillä. Ota seuraavaksi työhön mukaan kuvioväri ja aloita rikottu helmineule (broken seed stitch).

Broken seed stitch:

1. krs: neulo sileää pohjavärillä koko kerroksen ajan.

2. krs: neulo 1o1n kuviovärillä koko kerroksen ajan.

3. krs: neulo sileää pohjavärillä koko kerroksen ajan.

4. krs: neulo 1n1o kuviovärillä koko kerroksen ajan

Toista kerroksia 1-4 kolme kertaa tai haluamasi verran.

Jatka sileää neuletta pohjavärillä 7 kerroksen verran.

Ota kuvioväri takaisin työhön ja aloita kissakuvion neulominen. Mikäli haluat kokeilla työssä lankadominanssia, kannattaa käydä lukaisemassa esimerkiksi Parittoman rasan blogiteksti ja kuvalliset ohjeet aiheesta. Itse kokeilin kuviolangan pitämistä eri tavoin ja koen itselleni helpoimmaksi pitää pohjaväriä etusormella ja kuviolankaa keskisormella.

Kissakuvion jälkeen neulo 8 kerrosta sileää pohjavärillä. Tämän jälkeen neulo jälleen rikotun helmineuleen kerrokset 1-4 kolme kertaa.

Neulo sileää 5 kerroksen verran ja päättele silmukat. 

Päättele langanpäät, höyrytä ja kirmaa kauluri kaulassa lenkille.

…Tai jatka suoraan pipon neulomiseen…

Hullun kissamuijan pipo:

Tarvikkeet:

Novita 7 veljestä, valkoinen

Novita Pohjola, Luosto

3,0mm pyöröpuikot, 40cm

Neula päättelyä varten

Ohje:

Luo pohjavärillä 120 silmukkaa ja neulo 1o1n joustinta 10 kerroksen verran.

Neulo 1 kerros sileää. Tämän kerroksen aikana työhön lisätään 6 silmukkaa seuraavasti: *neulo 20 oikein, nosta silmukoiden välistä lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein*. Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Työssä on nyt 126 silmukkaa.

Ota työhön mukaan kuviolanka ja neulo rikottua helmineuletta. Toista helmineuleen kerrokset 1-4 kahteen kertaan.

Neulo pohjavärillä 4 kerrosta. Ota kuvioväri mukaan työhön ja aloita kissakuvion neulominen. 

Kuvion jälkeen neulo pohjavärillä 6 kerrosta.

Neulo rikotun helmineuleen kerrokset 1 ja 2, jonka jälkeen on aika aloittaa kavennukset.

Kaventaminen:

1. kerros: *Neulo pohjavärillä 19s oikein. Neulo silmukat 20 ja 21 oikein yhteen*. Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Työssä on nyt 120 silmukkaa.

2. kerros: Neulo rikotun helmineuleen 4. kerros kuviovärillä. Seuraa oikeiden ja nurjien silmukoiden järjestystä, sillä kavennuskohdassa järjestys muuttuu hiukan. Neulo kavennuskohdan silmukka oikein tai nurin riippuen siitä kumpi silmukka sen alapuolella olevassa kuviovärikerroksessa on.

3. kerros: *Neulo pohjavärillä 8s oikein. Neulo silmukat 9 ja 10 oikein yhteen*. Toista *-* yhteensä 6 kertaa. 

4. kerros: neulo rikottua helmineuletta kuviolangalla. 

Jatka kavennuksia kerrosten 1-4 mukaan. Huomaa, että kavennuskohta liikkuu jokaisella 1. kerroksella 2 silmukan verran oikealle. Esim: 1 kerroksella kavennukset jatkuvat siten että neulotaan 17s ja 2o yhteen. Seuraavalla kerralla 1 kerroksella neulotaan 15s ja 2o yhteen. Tämä johtuu siitä että kerroksen 1 kavennus liikuttaa kavennuskohtaa yhden silmukan verran ja 3. kerroksen kavennus toisen. 

3. kerroksen kavennukset jatkuvat seuraavasti: neulo 7s oikein, 2o yhteen ja seuraavan kerran 6s oikein, 2o yhteen. jne.

Kavantele kunnes työssä on 6 silmukkaa. 

Päättele, höyrytä ja pue päälles 🙂

A vot! 

Eikä hätää. Nää päällä ei oo pakko mennä lenkille jos ei huvita. Mieki ajelin näiden kanssa vaan junalla 😉

Mitäs tykkäätte?

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. Jos juttu miellytti, niin painathan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä. Ja luen mie kommenttejaki mielelläni 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *