Diy

Kun neule ei ole vain neule: Queen of Hearts-huivi

Neulominen ensisijaisen päämäärän voisi helposti luulla olevan lämmittävän vaatteen, asusteen tai sisustustavaran luominen. Neule voi olla kuitenkin paljon sellaista, mikä ei päällepäin näy. Yksi neuloo stressiin, toinen suruun ja kolmas pysähtyäkseen. Silmukoihin voi kätkeytyä rakkautta, iloa, kaipuuta tai jopa epätoivoa. Neule lämmittää niin kehoa kuin mieltäkin.

Neulomisen vaikutuksista puhutaan ainakin neulepiireissä jatkuvasti ja käsityön tekemisen edut tunnustaa mm. suomen olympiajoukkueen psykologi, joka laittoi urheilijat neulomaan. Neulominen auttaa pysähtymään, se rauhoittaa ja saa aikaan onnistumisen tunteen. Jo pelkkä pehmoisen langan silittely voi laskea verenpainetta ja rauhoittaa levottomana pauhaavan sydämen.

Pari viikkoa sitten istuin autossa ja selasin Pinterestistä kirjoneulekaavioita. Olin hiukan aikaisemmin saanut valmiiksi Hullun kissamuijan setin ja intoa kirjoneuleisiin riitti. Laukussa matkasi kerä punaista ja kerä liukuvärjättyä vironvillaa 3,0mm puikkojen kanssa. Kurkussa matkasi pala, joka oli istunut siellä kuin tatti jo viikkojen ajan.

Jossain Punkaharjun tienoilla aloin luoda silmukoita ja sain kerroksen verran neulottua. Neule hautautui kassiin muutaman päivän ajaksi, kunnes kaivoin sen syliin uudelleen ja aloitin tämänkertaisen kirjoneulematkan. Silmukka kerrallaan. 

Joinakin päivinä en koskenut neuleeseen ollenkaan. Joinakin iltoina taas en malttanut mennä nukkumaan, koska kuvio oli pahasti kesken. Jossain kohtaa aloin miettiä että olikohan tää visio nyt sittenkään ihan kamalan vihmerä. Suunnitellusta huivista alkoi tulla enemminkin hame tai puolijoukkueteltta, mutta neulomista ei voinut lopettaa. 

Eilen illalla ompelin viimeiset sentit reunojen päärmeistä kiinni ja päättelin sisäpuolella seikkailleet langanpäät. pari viikkoa sitten autossa alkanut matka oli ohi.

Höyrytyksen jälkeen huivia pääsi kokeilemaan ja se lämmitti juuri niin ihanasti kuin olin ajatellutkin. Stressinpoistossa se oli myös tehnyt tehtävänsä oikein menestyksekkäästi.

Tähän huiviin liittyvä postaus olisi varmasti ollut mediaseksikkäämpi ystävänpäivänä, mutta en vain osannut lopettaa neulomista vielä tuolloin. Saati sitten että olisin kirjoittanut tälle ohjetta tuolloin.

Huivin teema on kovin sydänvoittoinen, mutta kyllä tämä passaa neulottavaksi muulloinkin kuin ystävänpäivänä. Isot kuviot olen löytänyt Pinterestistä, joten niitä en missään nimessä edes väitä oman suunnittelutyöni tuloksiksi. Kerron teille kuitenkin miten kuviot saa passattua istumaan huiviin ja kuinka nuo väliin tulevat kapeat raidat saa toteutettua. Pidäthän mielessä, että mie en vieläkään ole ihan kamalan noheva kirjoittamaan ohjeita. Otan mielelläni palautetta vastaan, jos siusta tuntuu että kirjoitan ihan hevonkukkua.

Silvuplee:

Queen of Hearts-huivi:

Tarvikkeet:

Vironvillaa tai haluamaasi Fingering-paksuista lankaa. Menekki on Aade Lõngin vyyhdeistä noin puoli vyyhtiä per väri.

3,0mm pyöröpuikot (itselläni pituus oli 80cm)

Neula päättelyyn

Ohje:

Luo 288 silmukkaa. Näin suuri määrä on varmasti helpointa luoda neulomalla. Huivi neulotaan pyörönä. Yhdistä ensimmäisellä kerroksella.

Neulo 7 kerrosta sileää. 

Seuraavalla kerroksella neulo *2 oikein yhteen, langankierto*. Toista *-* kerroksen loppuun asti. Tästä syntyy huivin päärmeen nirkkoreuna. Jos haluat tasaisen käänteen, neulo koko kerros nurjaa.

Neulo 10 kerrosta sileää. HUOM! Jos neulot aloitusreunan tässä vaiheessa kiinni päärmeeseen, sinun tulee olla tarkempi nirkkoreunan jälkeen tulevista kerroksista, sillä reuna ei käänny kauniisti jos neulot 10 kerrosta ja neulot reunan kiinni.

Vaihda työhön liukuvärjätty pohjaväri ja neulo 3 kerrosta sileää.

neulo raita 1 seuraavasti: Neulo *1 oikein kuviovärillä, 1 oikein pohjavärillä*, toista *-* kerroksen loppuun. Neulo vielä toinen kerros samalla tavoin. Neulo sen jälkeen kaksi kerrosta kuviovärillä, jonka jäkeen neulotaan jälleen kaksi kerrosta kuvio- ja pohjavärillä vuorotellen.

Neulo 3 kerrosta pohjavärillä.

Tämän jälkeen neulo isommista kuvioista ensimmäinen

Kuvion jälkeen neulotaan taas 3 kerrosta sileää pohjavärillä, jonka jälkeen neulotaan raita 2 kuviovärillä. 

Raita 2: neulo *2 oikein kuviovärillä, 2 oikein pohjavärillä*. Toista *-* kerroksen loppuun. Seuraavalla kerroksella neulo 1 oikein pohjavärillä ja jatka *2 oikein kuviovärillä, 2 oikein pohjavärillä*. Neulo *-*, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa. Neulo 2 oikein kuviovärillä ja 1 oikein pohjavärillä. Jatka samaan tyyliin vielä neljän kerroksen ajan. Periaatteena on, että pystyraita kallistuu joka kerroksella yhden silmukan verran vasemmalle. Tämän jälkeen neulo 2 kerrosta sileää kuviovärillä.

Neulo 2 kerrosta sileää pohjavärillä. Seuraavalla kerroksella neulo 2 oikein yhteen 3 kertaa kerroksen aikana. Työssä on nyt 285s. Aloita isommista kuvioista toinen.

Kuvion jälkeen neulo 2 kerrosta sileää pohjavärillä. Seuraavalla kerroksella lisää työhön takaisin kolme silmukkaa. Neulo raita 2 uudelleen, mutta tällä kertaa siten että se kaartuu oikealle. 

Neulo 3 kerrosta sileää pohjavärillä ja neulo jälleen isommista kuvioista ensimmäinen.

Neulo 3 kerrosta sileää pohjavärillä ja toista raita 1.

Neulo 3 kerrosta sileää pohjavärillä.

Neulo 10 kerrosta sileää kuviovärillä. tee nirkkoreuna kuten työn alussa. Neulo vielä 7 kerrosta. 

Voit toimia kahdella tapaa: Päättele silmukat ja ompele päärmeen reuna joustavasti nurjalle puolelle. Vaihtoehtoisesti voit päätellä silmukat ompelemalla ne suoraan nurjalle puolelle kiinni.

Käännä aloitusreunan päärme nurjalle puolelle ja ompele kiinni mahdollisimman joustavasti.

Höyrytä ja iloitse valmiista huivista. 

Huom! Ihan oikeesti. Jos olet allekirjoittaneen lailla vähemmän pro näissä kirjoneulehommissa, niin ihan oikeesti höyrytä se työ. Kunnolla.

 

Tätä nyt voi sitten käyttää aika monellakin tapaa. Kuten vaikka ihan normisti tuubihuivina:

Tai keeppinä. Pysyy ihan kivasti hartioilla jos neuletta kasailee hiukan vaikka rintarossilla: 

Taikka huppuna. Lievät Punahilkka-fiilikset saattaa olla läsnä. Niin että älä ihmettele jos tulee pakottava tarve hypellä metsässä.

Neule tekee hyvää monella tavalla. Tällä kertaa se lämmitti sekä sisältä että ulkoa.

Mitäs tykkäätte?

 

Jaaa..mie karkaankin nyt aloittelemaan uutta neuletta. Mielessä muhii lohikäärme.

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. Jos Hertta-akka inspiroi sinua, niin painathan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä. Tiedän sitten että täällä on joku käynyt <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *