Uncategorized

Lämmintä joulua: 10 vinkkiä käsintehtyihin pehmeisiin paketteihin

Tänäkin jouluna lahjapaketteihin kääritään rakkaudella neulottuja ja virkattuja lahjoja. Lämpöisät sukat ja lapaset ovat klassikoita, jotka pitävät pintansa vuodesta toiseen. Vaan mitkä mallit ovat tänä vuonna neulojien suosiossa? Kysyin neuvoa kanssaneulojilta ja keräsin tähän postaukseen 10 vinkkiä lahjoja käsin tekevälle.

Lapsena muistan parhaiden joululahjojen  olleen nukkeja, sekä muita leluja. Ihan hirveästi en esimerkiksi viisivuotiaana jaksanut innostua jos paketista paljastui pari villahousuja tai lämpimät rukkaset. Suotakoon se innokkaalle leikkijälle anteeksi. Vuosien kuluessa suosikeikseni ovat muodostuneet omin käsin tehdyt lahjat, joissa on selvästi ajateltu lahjan saajaa ja käytetty luovuutta. Erityisesti pidän pehmeistä paketeista; villasukista, lapasista, neulotuista peitoista ja suloisista pehmoleluista. 

Joulun aika on käsitöitä tekeville usein kiireistä aikaa ja puikot sauhuavat monen neulojan kotona ehkä jopa aamusta iltaan. Ompelukone hyrrää niin, että kaasupoljin meinaa painua lattiasta läpi ja virkkuukoukku uhkaa painua mutkalle virkkuun tohinassa. Käsityöläisen koti on kuin aito joulupukin paja, jossa tavaraa ei synny massatuotantona ja jokainen lahja on uniikki, sekä ajatuksella tehty. 

Vuodesta toiseen perussukka pitää pintansa lahjojen suosikkina, mutta vuosittain esille nousee muutama malli, joita neulotaan paljon. Erityisesti sosiaalisessa mediassa tietyt mallit nousevat suureen suosioon ja ryhmien kuvavirrassa vilisee kymmeniä samalla mallilla tehtyjä käsitöitä päivittäin.

Mitkä sitten ovat tämän vuoden suosikkeja? No, itselläni oli jonkinlainen aavistus suosituimmista käsitöistä, mutta päätin kysyä asiaa kanssaneulojilta Facebookin Iloinen villasukka- ja neulerymässä. Neulojien avustuksella keräsin samaan listaan muutamia tämän vuoden “hittejä” pehmeisiin paketteihin käärittäväksi.

10 vinkkiä pehmeisiin paketteihin:

1. Hittipipo.

Tämän vuoden THE PIPO on luultavasti Lämmin ilo-blogista löytyvä virkattu pipo, joka on saanut sekä virkkaajat että neulojat villiintymään aivan täysin. Malli on simppeli ja juuri siksi ihan erityisen kaunis ja monikäyttöinen. Koska itse pipo on niin simppeli, se muuntuu helposti esimerkiksi langan väriä tai värjäystapaa vaihtamalla tai vaikkapa tekoturkistupsulla lankatupsun sijaan. Mahdollisuuksia on monia!

2. Mökkisukat

Mökkisukat nousivat hurjaan suosioon kun Kodin kuvalehti ja Suuri Käsityö julkaisivat yhdessä Rakas villasukka -lehden tänä syksynä. Sen jälkeen mökkisukkia on vilahdellut neuleryhmissä tasaiseen tahtiin ja monet ovat innostuneet kirjoneuleista ehkä juuri mökkisukkien innoittamana. Eikä ihme. Herttainen mummonmökki lumimaisemassa ja savupiipusta nouseva sydämen muotoinen savukiehkura on vastustamaton ja tuo mieleen välittömästi lapsuuden joulut ja puusaunan tuoksun. Mökkikuvion kaavio löytyy näköjään myös Pinterestistä.

3. Kirjoneuleet

Mökkisukkien lisäksi ylipäätään kirjoneuleet villitsevät neulemaailmassa tällä hetkellä. Monet kehittelevät kuvionsa itse, osa maalaa langoilla mestariteoksia omasta päästään. Toisille inspiraatiota on saatavilla mielin määrin esimerkiksi Pinterestistä ja Ravelrystä. Perinteisien aiheiden lisäksi kirjoneuleissa vilahtelee mm. hohottavia luurankoja, killisilmäisiä kissoja, sekä leveästi virnuilevia jeesuksia, jotka löytyvät Lumi Karmitsan neulekirjoista.

4. Jonsukat ja Anelmaiset

Jonsukka ei ehkä ole ihan tämän syksyn uutuus, eikä ole Anelmainenkaan, mutta kyllä molemmat edelleen pintansa pitävät. Itsekin unelmoin salaa pitkistä Anelmaisista, mutta en vielä pullukoiden pohkeideni vuoksi ole niitä uskaltautunut tekemään. Anelmaisia ja Jonsukkia kääritään varmasti runsain mitoin joululahjoiksi tänäkin vuonna 🙂

5. Heijastavat asusteet

Heijastavat langat ovat pitäneet pintansa jo kauan ja tänä vuonna omansa lanseerasi mm. If-vahinkovakuutusyhtiö. Lanka kuulemma myytiin loppuun alta aikayksikön. Myös novita toi paksun heijastavan lankansa rinnalle ohuemman langan, jota tehtiin rajoitettu erä. Arvata saattaa, että neulojat ryntäsivät haalimaan langat pois kaupoista pyörimästä ennätysajassa.

Heijastavista langoista neulotaan mm. säärystimiä, pipoja, pantoja, lapasia, “heijastimia” ja mitä nyt vain mieleen sattuu juolahtamaan. Itse kokeilin Novitan Hehkua mm. heijastavaan pantaan (ohje) ja tekaisin myös kirjoneulepipon itselleni. Heijastava lahja osoittaa lahjan antajan välittävän lahjan saajasta ihan erityisen paljon ja toivovan tämän liikkuvan pimeässä turvallisesti. Muistathan kuitenkin että mukaan kannattaa pakata myös standardien mukainen oikea heijastin, sillä heijastava lanka ei tuo riittävästi näkyvyyttä.

6. Reaverset

Reaverset, eli häkellyttävän paljon Converseja muistuttavat ovat Rea Järvenpään malli, joka on ostettavissa Ravelrystä. Star edition malli on nyt kokonaan neulottava, kun aikaisempi malli sisälsi myös virkkausta. Samalta suunnittelijalta löytyy Adidaksen Superstareja fanittavalle myös Redidas Superstar-ohje.

7. Tuubihuivit

Kaikenlaiset kaulaan kiedottavat tuubit ovat edelleen tervetulleita lahjoja ja ohjeista löytyy vaikeustasoja jokaiselle neulojalle. Mikäli tuubihuivi ei enää nappaa, voi sen tilalle neuloa uuden, nousussa olevan asusteen, eli huppuhuivin.

8. Pupusukat
Pupusukat, eli ehkä maailman suloisimmat sukat löytyvät Kotivinkistä. Suloista mallia tituleerataan myös “Parikoiksi”, koska niistä tulee aika helposti mieleen Minna Parikan kengät. Emmääkestä, liian söpöö <3

9. Pullopaidat

Ai siis mitkä? Pullopaita on esimerkiksi lahjaksi annettavan glögipullon päälle sujautettava “sukka”. Pullopaita valmistuu paksusta langasta nopeasti ja sen saa helposti valmistettua viemiksiksi kylään lähtiessä. Onhan se nyt hiukan hauskempi kuin vain se ainainen pullo. Entä jos paita muistuttaisikin porsasta? Tai jos kokeilisit pullopaitaan niitä ihania, mutta kamalan vaikeita kirjoneulemalleja ennen kuin aloitat sen ison paitaprojektin?

10. Pehmolelut

Vaatteiden ja asusteiden lisäksi lahjapaketteihin voi kääriä neulottuja tai virkattuja leluja. Miten olisi esimerkiksi herttainen luppakorvapupu, kilpikonna tai vaikkapa virtahepo. Pehmolelujen tekoon löytyy paljon ohjeita esimerkiksi Ravelrystä ja vaikeustaso vaihtelee.

Käsityöt ovat tällä hetkellä hurjassa suosissa ja varmasti ohjeita on saatavilla mitä hurjimpiin joululahjatoiveisiin. Nämä kymmenen vinkkiä ovat pisara inspiroivassa neule- ja virkkuuohjeiden meressä ja ne ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä 🙂

Nyt ehtii vielä tehdä useammankin lahjan pukinkonttiin, joten ei muuta kuin ohjeita selaamaan ja puikot heilumaan!

Ensi kertaan,

Toodles!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *