Arki

Minun jouluni aakkoset

Joulumieli syntyy jokaiselle eri asioista. Se koostuu monista pienistä asioista sekoittuna kultaisiin muistoihi, perinteisiin ja uusiin oivalluksiin. Niistä syntyvät jokaisen omat joulun aakkoset.

Kysykää keneltä vaan, joulu on allekirjoittaneen suosikki vuodenaika. Kyllä, luit ihan oikein. VUODENAIKA. Joulu alkaa hiipiä mieleen jo lokakuun lopussa, jolloin kotiimme alkaa salakavalasti ilmestyä viattoman oloisia (joulu)valoja sinne tänne. Kiitospäivän ja Black Fridayn jälkeen Spotifyn soittolista täyttyy pehmeästä jazzista ja vanhanajan joululauluista.

Joulu koostuu äärettömästä määrästä pieniä liikkuvia osia, mutta tähän keräsin muutaman kätevästi aakkosjärjestyksessä.

Aatto

Aatto on se mitä tietty koko kuukausi odotetaan siitä alkaen kun ensimmäinen kalenterin luukku rapsahtaa auki. Meillä joulu ei kuinkaan pääty missään nimessä aattoon, eikä joulu oikeastaan edes huipennu siihen. Aatossa on kuitenkin oma pysähtynyt tunnelmansa, jollaista ei muihin joulun päiviin kuulu.

Bataattipaistos

Meillä joulupöytään kuuluu vaahtokarkein koristeltu bataattipaistos, jota olemme tehneet nyt muutaman joulun ajan. Herkku oli muutama vuosi sitten Herraseuralaisen toive, sillä paistosta oli syöty kotona kiitospäivän aterialla. Bataattilaatikon moni tunteekin, mutta vaahtokarkit menevät usealta yli ymmärryksen. Muistan kerran postanneeni kuvan paistoksesta Facebookin kokkiryhmään ja lopputuloksena oli närkästyneitä kommentteja siitä miten en ymmärrä tuon olevan selvästi jälkiruoka. No, think outside the box ja kokeilkaa paistosta vaikka tänä jouluna. Maistuu mainiolta kinkun kera 😉

Celsius

Pakkasta nyt vaan pitää olla. Ei ole kovin montaa asiaa jotka voivat latistaa joulumielen, mutta musta joulu ja lämpöasteet ovat yksi tehokkaimmista keinoista. Onneksi joulu on vielä toistaiseksi kohtuullisen harvoin musta, mutta eräästä joulusta muutama vuosi takaperin näen edelleen painajaisia. Kävi nimittäin niin että eräänä aattona ei ollut lunta, ruoho oli vihreää ja palatessamme kotiin joulun vietosta joku ajeli meitä pyörällä vastaan. Ankeaa. Hyh hyh.

Disney

Disneyn vanhat joulupiirretyt tuovat muistoja mieleen ja Samu Sirkan joulutervehdys on ehdoton suosikki.

Elokuvat

Joulun aikaan digiboksin tallennustilaan ilmestyy joka vuosi kansio, johon ilmestyy marraskuusta lähtien jouluisia elokuvia odottamaan joulun pyhiä. Varsinkin lapsille sopivia leffoja katsotaan koko perheen voimin. Ehdoton suosikki on jo vuosia ollut Joulupukki ja noitarumpu.

 

Flanelliyöpaita

Jouluna jätetään hepenet kaappiin odottamaan kevättä ja kietoudutaan flanelliyöpaitaan tai parhaassa tapauksessa aikuisten potkupukua muistuttavaan haalariin (kyllä, itselläni on todellakin sellainen) ja viimeistellään look villasukilla ja glögimukilla.

Glögi

Glögi on joulun juoma numero yksi. Glögiä pitää olla vähitään viittä eri makua ja sitä lipitetään koko joulukuun, kunnes uutena vuotena huomataan että hikikin haisee vienosti glögimausteelle.

Havut ja hedelmät

Havut tuovat joulun tunnelmaa ja niitä ripotellaan kotona joka keittiöön, vessaan, kylppäriin ja mihin niitä ikinä saadaankin ujutettua. Niillä vuorataan parveke ja niistä askarrellaan palloja ja mitä ikinä keksitään. Havujen tuoksu on iso osa joulun tunnelmaa.

Joulun aikaan tekee erityisesti mieli tiettyjä hedelmiä. Klementiinit, punaiset omenat (ne kirkkaan punaiset jauhopallot jotka on vahattu niin että ne säilyvät hyvänä maaliskuulle saakka), taatelit, aprikoosit, viikunat ja viinirypäleet sekä persimonit kuuluvat ostoslistan vakkareihin joulun aikaan.

Ikkuna

Ikkunan takana on tonttuja.

Juustot

Juustolautanen on aattoillan herkku lasten mentyä nukkumaan.

Klementiinit ja Koiramäki

Klementiinejä kuluu meillä useampi kilo viikottain ja kevään tullen muistutan yleensä itsekin uhkaavasti sitrusta. Kelmentiinin tuoksu kinkun ja havujen tuoksun ohella on yksi tärkeimmistä tuoksuista joulussa. Klementiini on pettymys ellei siitä tule tuoksua ollenkaan tai jos se on mauton.

Koiramäen joulu ja ylipäätään Mauri Kunnaksen joulukirjat ovat aina olleet osa minun jouluani. Jopa siinä määrin että muksuna toivoin voivani kantaa olohuoneeseen olkia lattialle, koska Koiramäen pirtissäkin niitä pidettiin.

Laulut

Joululauluja kuunnellaan meillä joulukuun alusta saakka. Tai ehkä pitäisi kuitenkin puhua ihan vaan musiikista, koska olen huomannut yhä useammin valitsevani musiikkia ilman laulua. Erityisesti pitkän työpäivän jälkeen lämminsävyinen tunnelmamusiikki saa väsyneet aivot sulamaan ja rentoutumaan.

Maut

Jouluun liittyy iso kirjo kaikenlaisia makuja. Juureslaatikot, kylmäsavulohi, punajuuri, klementiini, mausteet, syntinen tumma suklaa ja ties mitä muita. Tietyt maut leimautuvat suoraan joulun mauiksi ja jotenkin niiden laittaminen suuhun muulloin kuin jouluna tuntuu kummalliselta. Paitsi tietty suklaa. Suklaan syömiseen ei valitettavasti liity minkäänlaista vaikeutta muulloinkaan.

Naperot

Lasten myötä joulu on muuttunut takaisin jännittäväksi. Sellaiseksi mitä se oli kun itse oli lapsi. Ennen lapsia joulut alkoivat uhkaavasti tuntua miltei tavallisilta päiviltä. Lasten synnyttyä on voinut taas antaa itselleen heittäytyä jouluun täysillä ja se on ihanaa! Ja tietysti lasten iloa ja joulun odotusta on ihana seurata, mikä tekeekin varmasti  omalta osaltaan jouluihin sen oikeanlaisen tunnelman.

..Ja ainahan voi sanoa että kaikki jouluhössötys on lapsille, jos ei viitsi tunnustaa että nauttii siitä ihan itsensäkin takia. En voi toki luvata kenenkään uskovan  että aikuisten kokoa oleva tonttupuku ja kulkustohvelit koossa 40 ovat tarkoitettu päiväkoti-ikäisille nappuloille 😉

Ohjelmat

Elokuvien lisäksi hamstraan katsottavaksi oikeastaan kaiken jouluun liittyvän. Jamie Oliverin ruokaohjelmat katsotaan joka joulu ja ne ovat jatkuvassa tallennuksessa marraskuun puolivälistä lähtien. Muistan yleensä vielä juhannuksenakin että kalkkunan takamukseen voi sulloa klementiinin sekä timjamia ja että grappa sopii tryffeleiden kanssa kuin nenä päähän.

Perinteet

Jouluun kuuluu itselläni kahdenlaisia perinteitä: lapsuuden joulujen perinteet ja oman perheen kanssa aloitetut perinteet.

Kotoa olen kuljettanut mukanani kinkun paistamisen perinteen. Isä paistoi kinkun aina jouluaattoyönä ja kinkun tuoksusta tiesi joulun olevan jo lähellä. Meillä kinkku paistetaan edelleen jouluaattoyönä. Enää se ei tosin paistu suuressa leivinuunissa, mutta se siivittää silti aikuisenkin joulun tunnelmaan.

Lisäksi kotona tuotiin joulukuusi olohuoneeseen jouluaatton aamuna ja se koristeltiin samalla kun katsottiin joulupukin kuumaa linjaa. Tämän perinteen skippasimme viime jouluna, mutta ehkä tänä jouluna taas. Myös tapaninpäivän aamusauna on tarkoitus lämmittää tänäkin vuonna.

Uusiin perinteisiin kuuluu esimerkiksi joululahjojen avaaminen joulupäivän aamuna. Meillä pukki vierailee itse asiassa kahdesti. Aattona pukki käy mummolassa tuomassa lahjoja ja aattoyönä hän jättää vielä muutaman lahjan kuusen alle odottamaan. Tälle on itse asiassa ihan looginenkin syy: lapset pystyvät keskittymään  paremmin lahjoihinsa kun ne eivät vyörö heidän eteensä kaikki kerralla. Samalla pidämme yllä Herraseuralaisen jouluperinteitä.

Q?

No haloo. Quqquu?

Rauha

Joulun aikaan meidän kotiin laskeutuu (onneksi) selittämätön rauha. Jopa kissa rauhoittuu aloilleen saatuaan kinkusta maistiaiset. Pyrimme välttämään yletöntä määrää kylässä juoksemista ja yritämme nähdä ystäviä jos siihen on mahdollisuus. Jouluun ei mielestäni kuulu hampaat irvessä kaahaaminen kyläpaikasta toiseen ihan vaan siksi että Mirkku-kummi tahtoo tavata edes kerran vuoteen. Vuodessa on reilu 350 päivää jolloin voisi nähdä muutenkin.

Sauna

Sauna lämpiää joulun alla ja jouluna tiuhaan tahtiin. Saunassa mieli lepää ja olo on rento. Toki ulkosauna lumen keskellä olisi vielä tunnelmallisempi, mutta saatan unohtaa sen että ulkosaunan lämmitys ei saata olla lumessa ja pakkasessa se kaikista rentouttavin jobi.

Tunnelmointi

Jouluna tunnelmointi menee melkein överiksi, mutta menköön. Meillä on hyvin vähän juhlia kalenterissa, jolloin voi päästellä tunnelman ja tunnelmoinnin suhteen oikein kunnolla. Joten bring on kynttilät, takkatulet ja vaahtokarkit, joulukuuset, amaryllikset, piparit ja hullunkuriset glögimukit! Täällä ollaan valmiina ja tunnelmoinnin imelyyskiintiö ei todellakaan voi tulla täyteen.

Unoset

Pyhissä yksi huippujutuista on se, että päiväunille voi köllähtää lähdes milloin vain. Päiväunet maistuvat makelta erityisesti joulupäivällisen jälkeen.

Villasukat

Villasukat ovat joulun luottovaate. En muutoin välitä juurikaan punaisesta, mutta jouluna on oltava punaiset villasukat ja niiden tulee olla mielellään vähintään isomummon neulomat ja kymmeneen kertaan paikatut.

Wham!

Do I need to say more? Joulun korvakärpänen.

X-asento

Ks. unoset.

Yhdessäolo

Joulun pyhinä on kiireisemmälläkin aikaa olla yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Korostettakoon että jokaisella on lupa valita seuransa myös jouluna.

Za-Za

Ei kuulu jouluun.

Åbo

Joulurauhan julistus pitää katsoa. Se kuului ukin perinteisiin ja siitä joulu alkaa.

Ähky

Ähky kuuluu valitettavasti välillä jouluun.

Öinen aika

Öiseen aikaan aikuiset valtaavat sohvan ja ahmivat elokuvia . Ennen joulua yö on aikaa jolloin paketoidaan lahjoja, paistetaan kinkkua ja ideoidaan yllätyksiä lapsille.

 

..Siinä ne sitten olivat.

Mitkä ovat sinun joulusi aakkoset?

 

Ensi kertaan,

Toodles!

 

Ps. jos juttu miellytti niin paina tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *