Diy

Pakkaspäivän jämälankaprojekti: Kumpupilvi-pipo

Neulomisen sivutuotteena pruukaa syntymään epämääräisen kokoisia jämälankannöttösiä. Jämälangat voivat olla murheenkryyni, mutta myös inspiraation lähde. Jo aika pienestäkin lankamäärästä voi yhdistelemällä saada aikaan kivan projektin. Kuten nyt vaikka pipon lämmittämään, kun tuuli puhaltaa vähän liiankin kirpeästi ja pakkanen paukkuu. Kumpupilvi-pipo yhdistelee simppeliä kirjoneuletta ja kierrejoustinta.

Toivuttuani edellisen projektin järkyttävästä käänteestä, havahduin siihen että ulkona on aivan jäääätävän kylmä. Kirjaimellisesti. Pekka lupaili pakkasen jatkuvan vielä jokin aikaa, joten siinäpä olikin sitten ihan passeli syy luoda silmukat uuteen pipoon. Koska yksivärisen pipon neulominen ei oikein nappaillut, kaivelin jämälankakasaani kivan väriyhdistelmän toivossa. 

Sieltäpä löytyikin sitten ihan kivasti paria sinisen sävyä ja heijastinlangan jämät. Ja olipa siellä vähän isompi tuppo harmaatakin. Siitäpä sitten aloin silmukoita luomaan ja piirtelemään kirjoneuleen mallia ruutupaperille.

Yhden illan ähräsin pipon kimpussa ja toisella silmällä vilkuilin samalla suosikkisarjani ensimmäisen kauden viimeisiä jaksoja. Puolilta öin leikkelin tupsusta viimeiset hajalangat irti, suljin telkkarin ja menin tyytyväisenä nukkumaan. Huomenna miun päätä ei palelisi.

Kyseessä on miun ensimmäinen kunnon kirjoneulesuunnitteluyritelmä ja olen tuotokseeni, vaikkakin vielä kovin simppeliin sellaiseen, tyytyväinen. Sen verran tyytyväinen, että jaanpa mie teillekin ohjeen, niin pääsee joku muukin halutessaan tuhoamaan jämälankojaan 🙂 

Disclaimer: mie oon edelleen aika aloittelija näissä ohjehommissa, joten ole kaveri ja viskaa viestä jos/kun huomaat virheen.

Kumpupilvi-pipo (aikuisen koko)

Tarvikkeet:

3,0mm pyöröpuikot

Novita 7 veljestä, harmaa (45-50 grammaa)

Novita 7 veljestä, tumma sininen (noin 15 grammaa)

Novita 7 veljestä, turkoosi (noin 20 grammaa)

Novita Hohde, valkoinen (noin 15 grammaa)

Tupsukehikko (itselläni oli Novitan kehikkopakkauksen toiseksi suurin kehikko käytössä)

Neula päättelyyn ja sakset

Ohje:

Luo 120 silmukkaa. Yhdistä pyöröksi.

Aloita kierrejoustin. Kierrejoustin koostuu kahdesta kerroksesta:

1. kerros: neulo *2 oikein, 1 nurin*, toista *-* kerroksen loppuun

2. kerros: *nosta 1 neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein etu- ja takareunoistaan, vedä nostettu silmukka neulottujen silmukoiden yli, neulo 1 nurin*, toista *-* kerroksen loppuun.

Toista kerroksia 1. ja 2., kunnes joustin on 4 senttimetrin korkuinen.

Vaihda työhön tummasininen lanka, ja neulo 2 kerrosta sileää.

Aloita Kumpupilvi-kirjoneule kaavion mukaan:

 

Neulottuasi kaavion loppuun, jatka sileää neuletta harmaalla langalla, kunnes pipon korkeus on 15cm. Aloita kavennukset.

1. kerros: *neulo 28s oikein, neulo 2 oikein yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun. 

kerrokset 2-14: *neulo kaikki silmukat oikein, kunnes olet 1 silmukan päässä edellisestä kavennuksesta, neulo 2 oikein yhteen*, toista kerroksen loppuun.

Seuraavalla kerroksella neulo *6 oikein, 2 oikein yhteen, neulo oikein kunnes olet 1 silmukan päässä edellisestä kavennuksesta, neulo 2 oikein yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun. Kerroksella kavennetaan siis 8 kertaa. 

Jatka kavennuksia siten, että joka toisella kerroksella kavennetaan 4 kertaa, kuten kerroksilla 1.-14. ja joka toisella kerroksella 8 kertaa. Kun työssä on jäljellä 12 silmukkaa, pujota lanka jäljelläolevien silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Tee tupsu jäljelläolevasta langasta, kiinnitä ja päättele langanpäät. Höyrytä kevyesti ja ota käyttöön. Totea tyytyväisenä, että enää ei päätä palele 🙂

Ei muutes palele! Tykkään tän mallista ja himpan yllättäen väreistäkin. Sopii hyvin yhteen miun sporttivarttitakin ja jäätyneen nenänpään kanssa.

Mitäs tykkäätte?

Mitähän sit tekis?

oh well,

Ensi kertaan.

Toodles!

ps. jos kumpupilvi inspiroi, niin paina tuota tekstin alla olevaa tähteä tai jätä joku kiva kommentti <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *