Diy

Puolen litran kuppikunta: Itse kuvioidut aamukahvikupit

Olet aika suurella varmuudella ainakin kerran elämässäsi törmännyt jossain netin syövereissä itse kuvioituihin astioihin ja miettinyt ehkä että olisipa tuota kiva kokeilla. No, itse tulin viimein pitkän lykkäämisen jälkeen kokeilleeksi ja lopulta jouduin lähes piilottamaan tussin itseltäni etten kuvioisi ihan kaikkea.

(Alkuperäinen teksi julkaistu Es Lauantai-lehdessä 30.6.)

RRrakastan isoja kahvi-ja teekuppeja. Ne ovat hirmuisen epäkäytännöllisiä muulloin kuin aamuisin, vievät kamalasti tilaa ja pahimmillaan ne pitää pestä käsin. Rakkaimmat teekuppini oli tehty käsin ja ne olivat niin ohuet, että jopa niitä kohti hengittäminen oli pelottava kokemus. Silti ne ovat niitä parhaita kuppeja ja erityisesti tänä keväänä on  ollut hankala vastustaa kauppojen hyllyissä pastellisävyissä söpöileviä kuppeja toinen toistaan ällösöpömmillä mietelauseilla.

No, kesäkuussa tarjoutui mahdollisuus hankkia astiakaappiin ihan tarkoituksella pari isoa kahvikuppia ja vielä parempaa tästä teki se että pääsin myös itse kuvioimaa ne mieleisekseni. Jee!

Sopivien kuppien löytäminen oli aluksi ylitsepääsemättömän hankalaa, sillä lähes kaikissa kahvikupeissa on joko jotain pientä kuviota tai niiden pinta on jotenkin muuten muokattu. Tajusin sitten etsineeni niitä koko ajan aivan väärästä paikasta. Oikeastaan kyse oli siitä etten ollut nähnyt nenäni eteen tähyillessäni jonnekin kaukaisuuteen sitä saavuttamattomissa olevaa kahvikuppia. Ihan työpaikkani vieressä oli nimittäin Iittalan outlet, josta haluamani kahvikuppi löytyi heti.

Iittalalla oli tasapintaisia, valkoisia kuppeja oikeastaan liikaakin, mutta tähän tarkoitukseen sopivaksi valikoitui KoKo:n puolen litran valkoinen kahvikuppi, joka oli vielä sopivasti alennuksessakin.

Tussi taas löytyi Suomalaisesta kirjakaupasta muutamalla eurolla. Oma tussini oli Marabu porcelain painter parin millin kärjellä.

Haastavinta näissä oli varmaan THE kuvion ja tekstin löytäminen. Onneksi on Pinterest.

Lopulta näihin valikoitui kaksi aika erilaista kuviota ja tekstiä. Toisessa leikitään hiukan tutulla sanonnalla ja toinen taas on melko haikea. Tykkään molemmista. Piirsin molemmat kuviot ehkä viiteen kertaan ja pesin kupin aina uudelleen. Kupit kannattaa muuten pestä huolellisesti myös ENNEN kuvion piirtämistä, jotta pinta olisi mahdollisimman rasvaton ja puhdas. Onneksi tussilla tehty kuvio on sellainen että se irtoaa helposti tuoreeltaa ja virheiden tekeminen ei ole niin justiinsa. Itse asiassa huomasin ettei kuvio kestä hankaamista edes vuorokauden jälkeen, joten tussin ohjeesta poiketen suosittelen uunissa kiinnittämistä vaikka aikeenasi ei olisikaan kuppia astianpesukoneessa pestä..

Lopulta, saatuani kuviot ja tekstit mieleisiksi, jätin ne kuivumaan 24 tunnin ajaksi ja seuraavana päivänä tuikkasin kupit uuniin. Tussin käyttöohjeessa neuvotaan pitämään kuppia 160 asteisessa uunissa 30 minuuttia ja kuvio kestää sen jäljeen astianpesukoneen. Tein niin että laitoin kupit kylmään uuniin, lämmitin ja aloitin ajan laskemisen kun uuni oli vaaditun lämpöinen. Puolen tunnin jälkeen laitoin uunin pois päältä ja annoin jäähtyä luukku auki. Näin lämpötilavaihtelut eivät ainakaan päässeet poksauttamaan kuppia.

Nyt molemmat kupit ovat jo käyneet useat kerrat astianpesukoneessa ja haalistumisesta ei ole tietoakaan! Hienosti kestää 🙂

“You can see hundreds of weeds, or thousands of wishes. Make a wish!”.

Oletteko kokeilleet kuvioida itse astioita? Kahvikuppien lisäksi keräsin kokoon pari muutakin ideaa jos innostus iskee:

4 vinkkiä persoonalliseen astiakaappiin:

  1. Valitse astioihin juuri niitä kuvioita ja lausahduksia joista itse pidät. Yhdistele rohkeasti eri tekniikoita kuvioinnissa ja kokeile mikä on juuri sinulle mieleinen. Saman kupin voi pestä uudelleen ja uudelleen ennen kiinnitystä ja kuviota voi muuttaa useita kertoja.
  2. Kuvioi kahvikuppien lisäksi lautasia, kulhoja ja juomalaseja. Näin saat luotua edullisesti pienen, persoonallisen astiaston. Noudattele jokseenkin yhtenevää tyyliä kaikissa astioissa, mutta muuttele sitä kuitenkin hieman, jotta kokonaisuudesta ei tule tunkkainen.
  3. Uudista vanhat astiat lisäämällä niihin täysin uudenlaista kuviointia. Korista vaikkapa vanha ruusukuppi kullansävyisillä pilkuilla tai pitsikuviolla. Vanha astia muuttuu aivan uudenlaiseksi jo muutamalla pienellä muutoksella. Huomioithan kuitenkin, että vanhan astian kuumuudenkestävyyttä ei voi koskaan tietää varmaksi, joten varaudu paukkuviin kuppeihin kuvion kiinnityksen aikana. Jos tiedät kupin olevan hauras, jätä kuvio kiinnittämättä ja käytä sitä koristeena.
  4. Muista, ettei kerralla tarvitse muuttaa koko astiakaapin sisältöä. Jo parikin kivaa kuppia piristää kummasti tuttua astiastoa. Mikäli haluat suurempaa muutosta, voit pyrkiä siihen kuppi kerrallaan ja nauttia piirtämisestä.

Seuraavaksi vuorossa olikin sitten simpukoita, glitteriä ja rautalankaa:

Mutta siitä lisää sitten ensi kerralla 😉

Toodles!

ps. jos juttu miellytti niin paina tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä tai jätä kommentti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *