Uncategorized

Roskasta joulukoristeeksi: Kahvikissan koristenauha

Suomalaiset killittävät kahvia ennätysmäärän lähes joka vuosi. Tämä tarkoittaa myös ennätysmäärää tyhjiä kahvipusseja. Pusseista useinmiten askarrellaan pannualusia, jos niitäkään. Tällä kertaa kahvipussi muuttui koristenauhaksi.

Aloin säästää kahvipusseja sen jälkeen kun Jamiela roskarteli omassa blogissaan menneenä syksynä. Ajatuksena oli kokeilla toteuttaa samanlaisia pannualusia kuin mitä mummoni aikoinaan teki. Pikkuhiljaa pusseja on kuukausien kuluessa kertynyt ja projektin pääseekin varmaan kohta toteuttamaan.

Mutta ensin oli pakko harjoitella tuon materiaalin käyttöä jollain helpommalla jutulla. Mummo ei nimittäin käyttänyt askarteluissaan mitään niitä helpoimpia malleja.

Harjoitusprojekti syntyi kun katselin eräänä iltana vanhoja Strömsön jaksoja ja siellä askarreltiin koristenauhaa leikkaamalla ympyröitä pahveista ja aikakauslehdistä. Itse halusin kokeilla samaa, mutta metallinsävyisenä.

Paljoa ei tarvita: kahvipusseja, sakset. kynä, liimaa ja jokin pyöreä muotti

 Nämä omat koristenauhani ovat aika lyhyitä, mutta nauhasta voi tietty tehdä ihan niin pitkän kuin haluaa. Tai voi tehdä useita lyhyempiä ja ripustaa ne ikkunaan roikkumaan. Tuo tekemäni isompi nauha nimittäin pyörii aika villisti kun se saa roikkua vapaana.

Näin se tehtiin:

Kahvikissan koristenauha:

Tarvikkeet: kahvipusseja, langanpätkä, liimaa, sakset, kynä sekä jokin ympyrän malliksi kelpaava kuppi taikka muu muotti.

Huom! Itse huomasin pusseja leikellessäni että eri kahvimerkkien pussit ovat hiukan erilaisia, joten jos haluat kaikki pallot samanlaisia, käytä aina samaa kahvimerkkiä. Kulta Katriina oli hiukan mattaisempi kuin Juhla Mokka. Näissä käytin Kulta Katriinan pusseja.

Tee näin:

1. Leikkaa pussit auki pohjasta ja leikkaa auki myös pussin takana oleva sivusauma. Putsaa pussiin jääneet kahvimuhjut pois

2. Piirrä vaikkapa snapsilasia apuna käyttäen pussin pintaan ympyröitä. Käytin lyijykynää, koska siitä ei varsinaisesti jäänyt jälkeä. mutta pintaan painui ympyrä, jota myöten oli helppo leikata. Jos haluat käyttää pussin oikein tehokkaasti, voit leikata väleistä pienempiä ympyröitä tai tehdä koristehyrristä neliön mallisia. 

3. Leikkaa kuviot irti

4. Taita kappaleet kahtia siten, että metallin värinen puoli taittuu itseään vasten ja päällepäin jää kahvipussin oikea puoli. Tee taitoksesta mahdollisimman terävä. Voit painaa saumaa vaikkapa saksilla tai kynnellä.

5. Ota neljä taiteltua ympyrää. Aloita liimaamalla kahdesta ympyrästä puolikkaat yhteen. Liimaa sitten näistä toisen vapaaseen puolikkaaseen uudesta ympyrästä puolikas. Jos laitat “hyrrät” nauhaan, aseta nauha tässä vaiheessa hyrrän keskelle ja liimaa neljäs pala paikoilleen vasta sitten.

Valmis koriste ilman nauhaa

Toista niin monta kertaa kunnes koristenauha on halutun mittainen.

Pienemmistä ympyröistä voi tehdä samanlaisen nauhan, mutta jos haluat helpon koristeen, voit tehdä sen liimaamalla ympyröitä nauhaan pareittain.

Helppoa ja melkoisen nopeaakin 🙂

Mahdollisuuksia tällaisen tekemiselle on monia ja tässä oli ainoastaan pari eri tapaa. Kokeilin myös sitä neliskanttista kuudella “sakaralla” ja lopputulos oli oikein kiva. Ehkä voisi kokeilla vielä timantin mallistakin.

Vaan mahtaako sitten jäädä materiaalia niihin pannualusiin?

Oh well.

Ensi kertaan,

Toodles!

ps. Jos juttu miellytti niin painathan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *