Uncategorized

Sydänkävyn pipo

Lasten neuleisiin voi totisempikin harmaan ystävä (lue: minä) upottaa hattarapinkkiä, sydämiä ja suloisia tupsukoita. Erehdyksen ja inspiraation myötä syntyi jämälangoista Sydänkäpy-pipo pikkutaaperolle.

Viime postauksessa kerroin kuinka muutaman neulematkalla tapahtuneen sattumuksen kautta onnistuin neulomaan oikein kivan huivin meidän perheen vanhemmalle lapselle. Huivista jäi yli melkein kaksi kerää vaaleanpunaista ja yksi korkkaamaton kerä valkoista Baby Woolia. Sydämistä ja huivin pintaneuleesta innostuneena ajattelin sitten tehdä esikoiselle myös pipon samaan settiin. Vaan eipä siinä nyt sitten ihan niin käynyt, kun tuli ne silmukat luotua lapsen päätä mittaamatta 😉

Aloin neuloa pipoa “vanhasta muistista” sadalla silmukalla ja oletin että tälläkin kertaa koko tulisi oikea suoraan. En tietenkään ymmärtänyt ottaa huomioon, että reunus tekee piposta napakamman, joten ensimmäisessä sovituksessa lapsen tuomio oli: “EI SE MAHU!!”. Onneksi meillä noita sovittajia on kaksin kappalein ja pipo istuikin kuopuksen päähän oikein mainiosti. Ihan hyvä juttu siinäkin mielessä että esikoisen päähän kelpaa tällä hetkellä ainoastaan neonkeltainen hirviöpipo..

Aivan kuin huivikin, myös pipo syntyi jotakuinkin enempää ohjeita katsomatta ja tuumailin toimintatapoja matkan varrella. Osan jutuista olisi varmasti voinut tehdä fiksumminkin, mutta ehkä sitten siihen seuraavaan versioon. 

Jos haluat kokeilla samanlaisen pipon tekemistä, niin tässä siulle tulee jonkinlaista höllää ohjeistusta:

Sydänkäpy-pipo

Koko:

Taapero 1-2 vuotta. Kokoa voi helposti säätää lisäämällä silmukoita neljällä jaollisen määrän

Tarvikkeet:

1 kerä Novita Baby Woolia valkoisena

1 kerä Novita Baby Woolia vaaleanpunaisena

3,0mm pyöröpuikot

1 sukkapuikko päättelyyn

Parsinneula langanpäiden päättelyyn ja päärmeen kiinnitykseen

Novita tupsukehikko, pakkauksen toiseksi pienin koko (ei välttämätön, mutta helpottaa tupsujen tekoa)

Ohje:

Luo 100 silmukkaa.

Neulo muutama 2o2n-neuletta muutaman kerroksen ajan, vaihtaen nurien ja oikeiden järjestystä kahden kerroksen välein. Itse neuloin 6 kerrosta.

Seuraavalla kerroksella neulo pintaneuletta 30s verran, neulo 20s, neulo seuraava silmukka etu- ja takareunastaan, neulo sileää 20s, jatka kerros loppuun pintaneuletta. Työssä on nyt 101 silmukkaa. Neulo yksi kerros siten, että neulot 30s pintaneuletta, 41s sileää ja 30s pintaneuletta. 

Neulo seuraavalla kerroksella pintaneuletta sileän alkuun saakka. Muista, että oikeiden ja nurjien järjestys vaihtuu koko ajan kahden kerroksen välein jotta saadaan ruudukkoinen pinta. Sileän alusta, neulo 1o ja aloita seuraamaan huivista tutun sydänkuvion ohjetta (Löytyy Ullasta osana sydämellisellä teemalla tehtyjä sukkia). Sydänkuvio toistuu kolme kertaa, jonka jälkeen neulotaan 1o ja ollaan sileän osan toisessa reunassa. Kerros jatketaan loppuun neulomalla pintaneuletta.

Jatka sydänkuvion neulomista kuvion loppuun saakka ja jatka muussa osassa pintaneuletta. Neulo sileään osaan kerros tai pari lisää sileää kuvion loputtua. Viimesellä sileällä kerroksella muista kaventaa keskeltä sileää osuutta yksi silmukka pois, jolloin työssä on taas 100 silmukkaa. Neulo muutama kerros pintaneuletta. 

Tämän jälkeen neulo yksi kerros nurjaa ja 4-5 kerrosta sileää. Näin syntyy päärme, joka tekee reunan käännöskohdasta hiukan jämptimmän.

Tämän jälkeen saat toimia allekirjoittanutta fiksumminkin. Itse tein niin, että vaihdoin värin valkoiseen ja lähdin ikäänkuin neulomaan “väärään suuntaan”, jolloin pipon päälle päin tuleva nurja puoli näkyy sileänä neuleena. Tämän voisi tehdä niinkin että neuloisi koko valkoisen osan nurjaa, mutta minua laiskotti ja menin sieltä missä aita on matalin.

Posottele sileää neuletta kunnes pipo on toivotun korkuinen.

Päättele pipo kolmen puikon päätelyllä, jolloin vältyt turhalta ompelulta.

Päättele langanpäät. Voit myös hiukan auttaa päärmettä paikalleen ompelemalla sen kiinni muutamasta kohtaa. Ainakin itselläni reuna pysyi silti joustavana. Tee tupsut esimerikiksi tupsukehikkoa apuna käyttäen.

Höyrytä ja aseta tyytyväisen taaperon päähän. 

Ole onnistumisesta onnellinen kuin rommissa uitetun kävyn löytänyt orava.

(Muistathan, että tämä ei ole mitenkään tarkka ohje, vaan kirjoittelin ylös ne tärkeimmät tienviitat samanlaisen pipon tekemiseksi)

Jos tulet näitä miun Sydänkäpyjä neuloneeksi ja kuvia ottaneeksi, niin olisin tosi iloinen jos esimerkiksi Instagramissa tägäisit minut kuvaan mukaan (@juttisaeti) tai julkaisisit kuvan luomuksestasi Äetin Fb-profiilissa 🙂

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. Jos Sydänkävyt hurmasivat, niin painathan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *